Városlista
2024. október 19, szombat - Nándor

Hírek

2024. Október 19. 08:35, szombat | Belföld
Forrás: MTI

2010 óta 17 ezer új óvodai férőhely létesült

2010 óta 17 ezer új óvodai férőhely létesült

2010 óta 17 ezer új óvodai férőhelyet hoztunk létre, az elmúlt tanévben már meghaladta a 387 ezret az óvodai férőhelyek száma

- mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára Szerencsen, a Bocskai István Katolikus Gimnázium, Technikum és Óvoda Szent Kinga Tagóvodájának átadóján pénteken.

Koncz Zsófia úgy fogalmazott, a kormányzat minden erejével azon dolgozik, hogy a magyar családokat segítse. Ennek része az otthonteremtésben való segítség, illetve a munka és a család közötti egyensúly megteremtése.

Az államtitkár hangsúlyozta,

minden gyermek számára ingyenesen elérhető az óvodai ellátás, és a közelmúltban újra elérhetővé tették a bölcsődei térítési díj támogatását.
Amikor bölcsődék és óvodák épülnek, azzal munkahelyeket is létrehoznak - jegyezte meg.

Koncz Zsófia, aki a térség országgyűlési képviselője is, hozzátette, az elmúlt időszakban mintegy másfél milliárd forintot költöttek szerencsi intézmények felújítására vagy újak építésére. Korábban református óvoda épült a városban, a közelmúltban pedig egy új görögkatolikus bölcsőde alapkövét tették le a zempléni városban.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár az átadón elmondta, a katolikus óvodaprogramban országszerte tizenháromezer férőhely újult meg, ebből négyezer újként épült. Hozzátette, az Egri Főegyházmegye a programban huszonhat óvodát épített és hatot felújított összesen harminckét településen.

Az államtitkár hozzátette, akkor amikor egyházi óvoda vagy iskola építését támogatja a kormány, azt a szellemiséget is át akarják adni, amiben az intézmény névadója és családja élt.

Hozzáfűzte,

azt tapasztalja, hogy sok európai nemzet irigykedve nézi azt az összefogást, amit a magyar állam az egyházakkal tesz.
Példaként említette a kétmillió lakosú Szlovéniát, ahol egyetlen katolikus iskola működik, de állami támogatás nélkül.

Mi azt gondoljuk, hogy minden egyes támogatás és segítség sokszorosan térül meg nekünk keresztényeknek és a nemzetnek is - fogalmazott Soltész Miklós.

A Bocskai István Katolikus Gimnázium, Technikum és Óvoda Szent Kinga Tagóvodája a volt szerencsi római katolikus plébánia átépítésével készült el. A korábbi 250 négyzetméteres ingatlanhoz egy 750 négyzetméteres épületet építettek. A négycsoportos óvodába jelenleg nyolcvanöt gyermek jár. Az új óvodát Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg.

Címkék: óvoda, koncz zsófia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 19. 08:45, szombat | Belföld

Szallas.hu: tömegek indulnak útnak az őszi szünetben

Az október 26. és november 3. közötti őszi szünet időpontjai iránt élénk érdeklődés mutatkozik a Szallas.hu-n foglaló belföldi utazók körében: 9 százalékkal nőtt az előfoglalások száma a tavalyi őszi szünethez képest

2024. Október 19. 08:39, szombat | Belföld

Orbán Viktor: Zelenszkij győzelmi tervével nem lehet nyerni, ezzel csak veszíteni lehet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelmi tervével nem lehet nyerni, ezzel csak veszíteni lehet, ezért mi ebben nem veszünk részt - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2024. Október 18. 18:09, péntek | Belföld

Dóka Attila koncert lesz Budapesten!

Ahogy az év vége közeledik, Budapest zenei életében egy különleges esemény körvonalazódik: november 29-én, pénteken 19:00 órakor Dóka Attila dalszerző, gitáros, énekese, ingyenes zenekaros koncertet ad az Újpesti Kulturális Központban.