Városlista
2024. október 19, szombat - Nándor

Hírek

2011. Augusztus 21. 07:41, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

A növényvédő szerek diabéteszt okozhatnak

A növényvédő szerek diabéteszt okozhatnak

Friss tanulmány szerint a növényvédő szerekkel való rendszeres érintkezés jelentős mértékben növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. A szakemberek szigorúbb biztonsági előírásokat sürgetnek.

Finn kutatók összesen 2000 ember vérmintáját vizsgálták meg, akik között voltak olyanok, akik csak kis mértékben érintkeztek növényvédő szerrel, és olyanok is, akiknek nap mint nap bejuthatott a szervezetébe. A cél az volt, hogy pontosan felderítsék, hogy milyen egészségügyi problémákat okozhatnak ezek a készítmények.

A vizsgálatok során a tudósok meglepő felfedezést tettek: kiderült, hogy a peszticidek kétszeresére növelhetik a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét azoknál, akik a legtöbbet érintkeznek velük - írja a Diabetes Care.

Ekkora kockázat azonban csakis abban az esetben léphet fel, amennyiben a növényvédőben megtalálható az oxychlordane nevű anyag. Ezt az Egyesült Államokban már 1988-ban betiltották, a talajban azonban azóta is jelen van, így közvetve bármikor bekerülhet az állatok és az emberek szervezetébe is.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tanulmáy

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 19. 08:45, szombat | Belföld

Szallas.hu: tömegek indulnak útnak az őszi szünetben

Az október 26. és november 3. közötti őszi szünet időpontjai iránt élénk érdeklődés mutatkozik a Szallas.hu-n foglaló belföldi utazók körében: 9 százalékkal nőtt az előfoglalások száma a tavalyi őszi szünethez képest

2024. Október 19. 08:39, szombat | Belföld

Orbán Viktor: Zelenszkij győzelmi tervével nem lehet nyerni, ezzel csak veszíteni lehet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök győzelmi tervével nem lehet nyerni, ezzel csak veszíteni lehet, ezért mi ebben nem veszünk részt - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2024. Október 19. 08:35, szombat | Belföld

2010 óta 17 ezer új óvodai férőhely létesült

2010 óta 17 ezer új óvodai férőhelyet hoztunk létre, az elmúlt tanévben már meghaladta a 387 ezret az óvodai férőhelyek száma

2024. Október 18. 18:09, péntek | Belföld

Dóka Attila koncert lesz Budapesten!

Ahogy az év vége közeledik, Budapest zenei életében egy különleges esemény körvonalazódik: november 29-én, pénteken 19:00 órakor Dóka Attila dalszerző, gitáros, énekese, ingyenes zenekaros koncertet ad az Újpesti Kulturális Központban.